Andere blogitems:

Graag meer items lezen? Kies hieronder eentje uit:

Driekwart Nederlanders gebruikt iDeal

Door i-desire.nl op 16 November 2010, 13:08

Driekwart van de Nederlanders gebruikt iDeal bij het betalen van online aankopen. Een betaling achteraf en een automatisch incasso zijn veel minder populair. Toch zou fraude nog slecht worden herkend.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

In totaal bankiert 97 procent van de mensen via internet en lijken vrouwen iets wantrouwiger over digitaal betalen dan mannen. Vrouwen betalen vaker achteraf.

Risico's
Over het algemeen letten mensen echter niet voldoende op de risico’s van internetbankieren, aldus de bond. Zo controleert slechts een kwart van de mensen het webadres voldoende.

Zo wordt bijvoorbeeld weinig gekeken naar of het webadres bij het afrekenen wel een HTTPS-adres is. Bij correct gebruik van HTTPS, wordt data versleuteld waardoor buitenstaanders onmogelijk toegang zouden moeten kunnen krijgen tot de verstuurde gegevens.

Eerder deze maand bleek uit onderzoek van beveiligingsexpert Teus Hagen dat veel Nederlandse websites, waaronder die van banken, overheidsinstellingen en webwinkels, verkeerde instellingen hanteren als het aankomt op het gebruik van het HTTPS-protocol.

Valse e-mails
Bijna 30 procent van de Nederlanders controleert naast het HTTPS-adres niet of de naam van de bank wel juist gespeld is en de helft van de ondervraagden geeft aan niet te weten of zij een valse e-mail van een bank zouden herkennen.

Bijna een kwart van alle mensen binnen het onderzoek gaf aan wel eens benaderd te zijn in een poging tot fraude of oplichting bij internetbankieren en online afrekenen. 6 procent heeft daadwerkelijk ervaring gehad met fraude door middel van het verstrekken van persoonlijke gegevens via de e-mail.

Campagne
De Consumentenbond concludeert dat fraude slecht herkend wordt en start daarom een campagne om online fraude beter te herkennen en het daarmee te kunnen voorkomen.

”Juist om te voorkomen dat internetfraude meer slachtoffers maakt, kunnen consumenten op onze website laatjeniethacken.nl een quiz spelen om te zien of zij deze vormen van internetfraude goed herkenen”, vertelt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Bron: NU.nl

Delen
Koptelefoons.nl `t hebbertje Tunieken.nl Folder.nl Breutjes & Zo