Andere blogitems:

Graag meer items lezen? Kies hieronder eentje uit:

Internetexperts willen vier nieuwe http-statuscodes

Door i-desire.nl op 21 October 2011, 14:04

Twee invloedrijke internetexperts, waaronder een van de auteurs van de http-specificatie, hebben een voorstel voor een aantal nieuwe http-statuscodes gepubliceerd. Een daarvan is de 'Too Many Requests'-status.

Het voorstel is ingediend bij de Network Working Group, dat van het voorstel een standaard kan maken, waarna het door makers van http-serversoftware en webbrowsers kan worden geïntegreerd. De opstellers van het voorstel zijn niet de minsten: een van hen is Roy Fielding, een van de auteurs van de http/1.1-specificatie. Hij stond tevens aan de wieg van het Apache-project. De ander is Mark Nottingham, die onder meer de specificatie voor Atom-feeds hielp bedenken.

De opstellers willen een viertal nieuwe http-statuscodes in het leven roepen. De Too Many Request-status, die code 429 mee zou moeten krijgen, laat een browser weten dat een gebruiker binnen een bepaalde tijd te veel verzoeken naar een webserver heeft gestuurd. Daarbij kan ook een tijd in seconden worden meegestuurd waarbinnen de gebruiker opnieuw verbinding mag maken met de server. Dat moet overigens wel worden gerespecteerd door de gebruikte webbrowsers: denial of service-aanvallen zal deze statuscode niet kunnen tegengaan.

De manier waarop een server controleert of iemand te veel verbindingen probeert te maken, wordt niet gedefinieerd: dat is geheel aan de server. Er zou ook geen verplichting zijn om de http-429-code te gebruiken: als een server over te weinig resources beschikt om alle http-verzoeken uit te voeren, is het beter de verbinding gewoon te verbreken, schrijven de opstellers. Als de code wordt ingevoerd, zouden webbrowsers een speciale foutmelding kunnen weergeven als te veel requests worden gedaan.

Een andere voorgestelde code is de 'Network Authentication Required'-status met nummer 511, die niet is bedoeld voor servers, maar voor proxies die aan een gebruiker willen laten weten dat ze moeten inloggen voor toegang tot het internet. De standaard zou bijvoorbeeld van pas komen bij publieke wifi-hotspots, waarbij een gebruiker vaak moet inloggen om internettoegang te krijgen. Gebruikers krijgen nu doorgaans een splashpagina te zien waarop ze moeten inloggen, maar de manier waarop een proxy aan de eindgebruiker laat weten dat er moet worden ingelogd, is nog niet gestandaardiseerd.

De nieuwe 431-statuscode zou gebruikers laten weten dat de headers die ze proberen te versturen naar de webserver te lang zijn, terwijl de 428-code tot slot aangeeft dat een precondition moet bestaan om de pagina te kunnen tonen.

Http-statuscodes worden door webservers gebruikt om informatie over de status van een webpagina en -server door te geven aan de browser. De meestgebruikte code is 200, waarmee wordt aangegeven dat een request met succes is uitgevoerd, terwijl de beroemdste waarschijnlijk de 404-'page not found'-melding is. Er zijn echter veel meer codes, waaronder zelden gebruikte zoals de 'request-uri too long'-status.

Bron: Tweakers.net

Delen
Coolblue B.V. `t hebbertje Prullenbakken.nl Mutsen.nl Raven for Kids Foundation