Andere blogitems:

Graag meer items lezen? Kies hieronder eentje uit:

W3C onthult html 5-logo

Door i-desire.nl op 19 January 2011, 11:30

De W3C heeft een potentieel logo voor de html 5-standaard gepresenteerd. Het logo is onder andere bedoeld voor ontwikkelaars die willen laten zien dat hun site html 5-technieken gebruikt, hoewel de html 5-standaard nog niet af is.

De W3C, die de ontwikkeling van open webtechnieken zoals html en css coördineert, heeft een speciale website aan het html 5-logo gewijd. Het logo is ontwikkeld door het bedrijf Ocupop en kan worden gebruikt door ontwikkelaars die willen laten zien dat een site met html 5 is gebouwd, waarbij onder de noemer 'html 5' voor het gemak ook de nieuwe css 3-standaard wordt geschaard. Het logo is nog niet het officiële beeldmerk voor de html 5-standaard; de W3C wil eerst de feedback afwachten. Bij voldoende positieve reacties wordt het logo geadopteerd. Html 5 is de opvolger van versie 4.01 van de standaard, die al in 1999 is opgesteld, en het op xml gebaseerde xhtml.

In de nieuwe html-specificatie, die nog in ontwikkeling is, zijn onder meer wijzigingen in de syntax opgenomen. Zo is het niet meer nodig om een head- en body-tag te gebruiken. Ook hoeven sommige tags, zoals elementen in een lijst, niet meer te worden gesloten.

Daarnaast zijn er nieuwe tags geïntroduceerd, zoals de audio- en video-tags. De gedachte achter deze tags was dat audio en video op dezelfde manier kan worden bekeken als afbeeldingen, zonder dat er aparte plug-ins hoeven te worden geïnstalleerd. In de praktijk wordt er echter gesteggeld over het formaat dat voor de audio- en videotags wordt gebruikt, waardoor sites multimedia-objecten vooralsnog in verschillende varianten moeten aanbieden.

Een andere grote vernieuwing in html 5 is de komst van de canvas-tag, waarmee een leeg object wordt aangemaakt waarop met behulp van javascript kan worden getekend. Zo kunnen bijvoorbeeld webgames worden ontwikkeld. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een video op een canvas te tekenen om er vervolgens effecten op los te laten, zoals in dit voorbeeld gebeurt.

HMTL 5 Logo at Tweakers.net

Bron: Tweakers.net

Delen
Folder.nl `t hebbertje GoApps.nl Vinale Coolblue B.V.